Om AMD och Intel är de stora namnen på processormarknaden för x86-arkitekturen och hemdatorer är det helt andra förutsättningar som gäller för handhållna enheter. Här är det framför allt ARM-baserade arkitekturer som gäller med namn som Qualcomm och på senare tid Nvidia i fokus.

Snapdragon är Qualcomms nuvarande flaggskepp på processorfronten och företaget framhåller gärna modellen som en plattform snarare än en CPU. Processorn har på senare tid letat sig in i flera enheter, bland annat nylanserade mobiltelefonen Nexus One från HTC samt Acer Liquid vilka båda använder Googles operativsystem Android. Snapdragon återfinns också i Lenovos bärbara dator Skylight med ett Linux-baserat operativsystem.

Qualcomm lutar sig dock inte tillbaka utan jobbar vidare med framtida modeller för att möta konkurrensen från bland annat Nvidias Tegra-plattform och Marvells annonserade Cortex-modeller. Enligt företaget är nästa modell på tur en uppdaterad Snapdragon med modellnamnet 8X50A. Det handlar om en processor tillverkad med 45 nm tillverkningsteknik och en klockfrekvens på 1,3 GHz, 300 MHz högre än nuvarande modell. Förhoppningen är att enheter med den nya Snapdragon-modellen ska dyka upp framåt slutet av året.

Efter det satsar Qualcomm ännu högre med en tvåkärnig Snapdragon-variant. Processorn har beteckningen 8X72 och kommer ha klockfrekvensen 1,5 GHz. Enligt uppgift ska modellen vara redo framåt slutet av 2010 för att dyka upp i enheter under 2011.

Källa: Tcmagazine.