För ungefär ett år sedan köpte Western Digital upp Silicon Systems med syftet att ge sig in på SSD-marknaden. Sedan dess har utvecklingstakten varit hög, över 130 000 nedlagda arbetstimmar under fem månader har resulterat i bland annat 40 interna firmware-uppdateringar. Nu har äntligen de första enheterna nått markanden under namnet WD Siliconedge Blue.

Western Digital är mycket sparsamma med detaljer runt diskarna, bland annat vill företaget inte avslöja vilken styrkrets som sitter under skalet. Rykten säger dock att det handlar om en modell från Jmicron med specialdesignat firmware för ökad prestanda. Hur stort cacheminne enheten har är också höljt i dunkel, säkert är dock att Silicondge Blue har stöd för TRIM-, NCQ- och någon typ av garbage collection.

Prestandamässigt placerar Western Digital SSD-enheterna i det övre segmentet, tillsammans med varianter från till exempel Intel. Modellerna använder SATA 3,0 Gbps och levererar läs- och skrivhastigheter på runt 250 MB/s respektive 140 MB/s. Tillverkaren är noga med att påpeka att enheterna ligger i mellanklasserien Blue och därmed inte är tänkta att vara de snabbaste modellerna på marknaden. Detta kan tolkas som att Western Digital förbereder ytterligare varianter menade för deras högpresterande Black-serie.

Siliconedge Blue kommer i tre storlekar om 64, 128 och 256 GB med tre års fabriksgaranti. Jämfört med konkurrenterna kan enheterna te sig dyra, prislapparna ligger på cirka 2600 kr inklusive moms för instegsmodellen på 64 GB respektive 5000 kr för 128 GB och 9300 kr för 256 GB.