Den som är på jakt efter ett Radeon HD 7970 eller 7950 kan visserligen ana att tillgången inte är den bästa, men än så länge är det inte tal om någon total brist grafikkort. För tillverkare och återförsäljare är dock situationen bekymmersam.

Halvledartillverkaren TSMC har av okänd anledning tillfälligt stoppat produktionen av kretsar i 28 nanometer, vilket nu ger konsekvenser på marknaden. Allra främst berörs just Radeon HD 7900-serien, men även introduktionen av Radeon HD 7870 och 7850 kan påverkas.

På grund av bristen på grafikprocessorer har AMD beslutat att ge förtur till partnertillverkare som endast säljer Radeon, exempelvis Sapphire och XFX. De tre stora taiwanesiska tillverkarna Asus, Gigabyte och MSI, som även använder grafikprocessorer från Nvidia, får därmed stryka på foten.

När det kommer till Radeon HD 7870 och 7850 syns ännu inga grafikkort i butik, trots att lanseringen ägde rum redan den 5 mars. Om allt går enligt planerna ska dock leveranserna komma igång framåt månadsskiftet.