För ungefär en månad sedan släpptes Geforce GTX 680, som klev upp på prestandatronen med grafikprocessorn GK104, vilket fått många entusiaster att lätta på plånboken. Den som vill uppgradera får dock leta med ljus och lykta för att komma över ett exemplar.

Många läsare kontaktar nu SweClockers och undrar var de nya grafikkorten egentligen tagit vägen. Frågan vidarebefordras till fyra stora återförsäljare, som får tillfälle att berätta om läget på marknaden.

Webhallen

Vi har fått ovanligt bra tilldelning hittills och för en lansering i prestandaklassen kan vi inte vara annat än nöjda. Det är nästan så att det täckt hela vårt behov löpande och det tillhör verkligen ovanligheterna vid sådana här tillfällen.

Exempelvis var föregående lansering från AMD mycket tuffare och vi fick konstant dammsuga hela marknaden efter fler grafikkort. Framförallt känns det som att Sverige prioriteras av Nvidia.

Komplett

Det är tyvärr mycket dålig tillgång på Geforce GTX 680 och efterfrågan är hög. Vi får tag på några mindre volymer här och där men tyvärr inte tillräckligt för att täcka behovet. Vi vet i dagsläget inte när vi kan ha en stabil tillgång i större volymer.

Inet

Efterfrågan på Geforce GTX 680 är stor, men tack vare ett tätt samarbete med Nvidia och grafikkortstillverkarna får vi löpande leveranser till vårt lager. Vi räknar med att inom kort ha levererat till alla inneliggande beställningar och kunna visa ett positivt lagersaldo.

CDON.com

Vi har haft ganska bra tillgång på Geforce GTX 680 från MSI nästan från lanseringen då de fokuserat stenhårt på att vi ska få kort. Absolut sämst på att leverera är Asus.

Vad jag kan se kommer det att fortsätta så här ett tag framöver innan det lossnar, troligtvis framåt sommaren.

Sammanfattningsvis är tillgången ostabil. Komplett och CDON rapporterar om en generell brist på grafikkort medan Webhallen och Inet räknar med löpande leveranser och förhållandevis god tillgång på Geforce GTX 680.

Frågan är nu hur Nvidia ska tackla lanseringen av Geforce GTX 690, som bygger på samma grafikprocessor som GTX 680. Halvledartillverkaren TSMC lyckas inte få ut tillräckligt många kretsar i 28 nanometer, vilket tvingar Nvidia att leta efter fler alternativ.