När Apple kallar till Worldwide Developers Conference (WWDC) i San Francisco fylls mediabruset av en tsunami av rykten, vissa mer trovärdiga än andra. Alla tycks dock vara rörande överens om att Tim Cook har mängder av produktnyheter i rockärmen.

Nya Macbook Pro med Ivy Bridge, Kepler och Retina Display

Medan konkurrenternas datorer ofta har en livslängd som räknas i månader har Apples bärbara flaggskepp i serien Macbook Pro sett ungefär likadana ut sedan 2008, men nu sägs det slutligen vara dags för ny design.

Här går dock uppgifterna isär. Vissa menar att Apple kommer att göra sig av med den optiska enheten till förmån för en tunnare profil, dock inte kilformad likt Macbook Air. Andra menar att dagens Macbook Pro kommer att samexistera med ytterligare en datorserie som därmed får den nya designen.

Klart är dock att Sandy Bridge ersätts av Ivy Bridge och att Thunderbolt troligtvis får samsas med USB 3.0. Dessutom talas det om konfigurationer med separata grafikkretsar från Nvidia med Kepler-arkitektur, möjligtvis Geforce GT 650M, och åtminstone ett par modeller med högupplöst Retina-skärm.

Även Macbook Air väntas uppgraderas till Ivy Bridge, USB 3.0 och högupplösta skärmpaneler, dock utan några större förändringar av datorernas utformning. Samtidigt cirkulerar uppgifter om att Apple byter strömkontakt (Magsafe) till en ny variant som kräver adapter för att fungera med äldre laddare.

Mac Pro återuppstår

De stationära datorerna i serien Mac Pro är mer eller mindre dödförklarade eftersom dagens modeller inte uppdaterats sedan 2010, men nu ser det ut som att Apple slår ett slag för skrivbordet.

I vanlig ordning handlar det dock inte om någon konsumentorienterad hårdvara utan om Intel Xeon, det vill säga Sandy Bridge-E med upp till tolv kärnor. Kraftpaketen sägs dessutom erbjudas med grafikkort från AMD, vilket öppnar upp för GPGPU-acceleration via OpenCL.

Även allt-i-ett modellerna Imac kan tänkas uppgraderas, men här handlar det istället om Ivy Bridge och högupplösta skärmpaneler. Dessa uppgifter är dock mer av det mer spekulativa slaget.

Ios 6 och Mac OS X "Mountain Lion"

På mobilfronten möter Apple tufft motstånd från Google Android och Microsofts storsatsning på Windows Phone och Windows 8. Svaret är den sjätte stora utgåvan av operativsystemet Ios, som väntas passa till Iphone 3GS/4/4S, Ipod Touch 4G, AppleTV 2/3 samt Ipad 2 och 3, dock inte den första versionen av surfplattan.

På menyn står Apples egna kartprogram som ska ersätta Google Maps, integration med Facebook, röststyrning (Siri) för Ipad samt en mängd nyheter för utvecklare, däribland statistikverktyg. En förändring av det mindre slaget sägs dessutom vara att färgschemat ändras från blått till silvergrått, likt Ipad. Mer om Ios 6 på WWDC, alltså.

Apple sägs även ägna en gnutta uppmärksamhet åt mediaspelaren AppleTV, som än så länge betraktas som något slags sidoprojekt inför en kommande tv-apparat. Enligt relativt samstämmiga källor ska det nu öppnas upp för utvecklare att skapa appar, precis som för övriga Ios-baserade enheter.

För traditionella datorer är Mac OS X "Mountain Lion" huvudattraktionen. Detta operativsystem finns redan tillgängligt för utvecklare, men det är mycket möjligt, för att inte säga troligt, att Apple kommer att presentera fler nyheter på konferensen. Bland annat tillkommer ett notifikationscenter, meddelanden, nya kalenderfunktioner, spelcentral och utbyggt stöd för video via Airplay.

One more thing ...

Som om inte en drös nya datorer och operativsystem vore nog kan det även dyka upp en och annan nyhet på tillbehörsfronten. Enligt 9to5mac finns möjligheten att Apple introducerar en ny version av den trådlösa routern Airport Express och en USB-ansluten Superdrive som inte bara är avsedd för Macbook Air utan även den nya, tunnare Macbook Pro, som enligt uppgift saknar inbyggd optisk enhet. Slutligen sägs en Ethernet-adapter för Thunderbolt vara i antågande.

Apples vd Tim Cook intar scenen på måndagskvällen 19:00 svensk tid. Först då avslöjas om världens högst värderade IT-företag lever upp till de skyhöga förväntningarna.