Knappt har ridån gått upp för årets upplaga av utvecklarkonferensen Google I/O innan nyheterna strömmar in. Förhandsgissningarna rör framför allt egen surfplatta samt ny version av Android, och det ser inte ut som förväntansfulla blir besvikna.

Android 4.1 "Jelly Bean", 60 fps och Google Now


Först ut är sedan tidigare bekräftade Android 4.1 "Jelly Bean", vilket presenteras som en mindre uppgradering av operativsystemet. Trots det finns det en del nyheter och optimeringar under huven, med bättre prestanda i fokus.

En stor del av förändringarna är samlade under vad Google kallar "Project Butter", en ansträngning att optimera operativsystemet ordentligt för att få upp responsen i menyer och applikationer. Resultatet är enligt Google att Android "Jelly Bean" jobbar på i 60 fps, med betydligt mindre störande väntetider jämfört med äldre versioner.

Bland förändringarna kan nämnas parallellisering av instruktioner till CPU respektive GPU, trippelbuffrad grafik samt att processorn omedelbart går upp i högre frekvensläge när ett finger nuddar vid skärmen. Även en funktion kallad Systrace introduceras, med vilken utvecklare kan spåra prestandaproblem och flaskhalsar i applikationer.

Företaget introducerar också Google Now, en form av intelligent assistent. Genom att analyser bland annat sökresultat och kalenderhändelser försöker mjukvaran förutspå vad som kan intressera användaren, och presentera relevant information. Ett av Googles exempel är ett schemalagt möte på annan plats, där assistenten automatiskt föreslår passande bussresor med lagom tid för sista biten promenad.

Andra nyheter för Android 4.1 är bland annat förbättrad kamerapplikation, automatisk ikonsortering för appar, utökat notifieringssystem med mer information samt en ny ordlista för det medföljande skärmtangentbordet. Även sökfunktionen får en rejäl genomgång, med förbättrad röststyrning som huvudnummer.

Google passar även på att prata lite siffror. I dagsläget finns det inte mindre än 400 miljoner Android-enheter i världen, och 1 miljon ytterligare aktiveras varje dag. Det kan jämföras med totalt 100 miljoner enehter vid Google I/O 2011.

Android 4.1 "Jelly Bean" rullas ut med början i mitten av juli. Enheterna först på tur är Galaxy Nexus, Nexus S och surfplattan Motorola Xoom.

Nexus 7, surfplatta med 1280x800 pixlar på 7 tum

Den andra stora nyheten är surfplattan Nexus 7, tillverkad av taiwanesiska Asus. Modellen får en 7" pekskärm med IPS-panel och upplösningen 1280x800 pixlar, samt givetvis färska operativsystemet Android 4.1. Under skalet ruvar plattformen Nvidia Tegra 3, med fyra ARM-kärnor samt en femte "companion core" anpassad för bakgrundstjänster.

Surfplattan Nexus 7 väger 340 gram och har ett batteri på 4 325 mAh. Det räcker enligt Google till nio timmars videouppspelning eller hela 300 timmars viloläge. Andra egenskaper är 1 GB RAM, Bluetooth, NFC, trådlöst 802.11b/g/n samt en framåtvänd kamera för videosamtal. Notervärt är att modellen saknar kortläsare, vilket innebär att det medföljande lagringsutrymmet är vad som gäller.

Instegsvarianten av Google Nexus 7 med 8 GB lagringsutrymme får en prislapp på 199 dollar, motsvarande cirka 1 800 kronor inklusive moms. Modellen med 16 GB utrymme kostar 249 dollar, motsvarande cirka 2 200 kronor inklusive moms. Plattan lanseras till att börja med endast i ett fåtal länder med första leveranserna i juli, och Sverige ser i dagsläget ut att få vänta.

Urval av andra nyheter från Google I/O 2012

Förutom ny version av Android och en egen surfplatta passar Google på att lansera klotformade mediaspelaren Nexus Q. Det handlar om en enhet främst tänkt att fungera med webbtjänster som Google Play eller Youtube, och kommunikation sker via ethernet, NFC eller Bluetooth. Enheten kontrolleras via valfri Android-enhet, och flera användare kan vara anslutna samtidigt för att till exempel skapa gemensamma spellistor för musik.

Google Nexus Q kostar 299 dollar, motsvarande cirka 2 700 kronor inklusive moms. Enheten beställs direkt via Play Store, men finns i dagsläget endast tillgänglig för användare i USA.

Annat från konferensen är bland annat uppdateringar för Google Maps och Google+, uppdaterad Youtube-applikation för surfplattor samt en tidig demonstration av omskrivna Project Glass. Publiken får följa bland annat en direktsänd fallskärmshoppningo och cykelåkning ned för en vägg - allt genom prototyper av glasögonen.

Google meddelar även att ett begränsat antal användare i USA kan förboka "Explorer Edition" av glasögonen att använda i utvecklingssyfte. Erbjudandet gäller endast under Google I/O, och prislappen är hela 1 500 dollar, motsvarande cirka 13 500 kronor inklusive moms.

Källa: The Verge.