Intels avskalade processor Atom är främst känd från små och billiga bärbara datorer, men modellserien är även ett vanlig inslag bland NAS-enheter och andra typer av servrar för hemanvändare. Nu släpper Intel den nya plattformen Milstead med de befintliga Atom-processorerna D2500 och D2550.

De tekniska specifikationerna är än så länge knapphändiga. Intel avslöjar åtminstone att plattformen har stöd för upp till sex lagringsenheter via SATA, mjukvarubaserad RAID och klarar av uppspelning av video i 1080p.

Precis som tidigare nätverksprodukter med Atom under skalet är Milstead avsedd för mindre företag och hemanvändare som behöver kunna dela och säkerhetskopiera data över nätverk, spela upp HD-video och hantera kameraövervakning. Intel själva kallar konceptet för det personliga molnet.

Asustor, Qnap och Thecus har redan Milstead-baserade lagringsprodukter redo och fler tillverkare lär följa inom kort. Frågan är nu om det även kommer att dyka upp fristående moderkort i formfaktorn Mini ITX, vilket skulle öppna upp för hemmafixare att ordna egna serverlösningar med Intel Milstead.