Utöver nya krav och en konceptdator i Ultrabookens namn tar Intel tillfället i akt att diskutera företagets satsning för surfplattor och smarta mobiltelefoner. Det förstnämnda fick i samband med Windows 8 vind i seglen och Intel planerar att släppa en helt ny plattform mot slutet av året.

För den växande surfplattemarknaden kommer "Bay Trail" att efterträda dagens Atom Z2760 "Clover Trail". Bland nyheterna återfinns fyra kärnor, som enligt tidigare uppgifter baseras på en helt ny Atom-arkitektur. Systemprocessorn kommer produceras på företagets 22 nanometerteknik och Intel utlovar dubbelt så hög prestanda mot nuvarande generation.

Intel har i ganska precis ett år haft sin plattform Medfield i smarta mobiltelefoner. I ett försök att knipa extra andelar tillkännager Intel plattformen Lexington och Atom Z2420, framtagen för främst tillväxtländer som exempelvis Kina. Det är i grunden samma plattform som Medfield med samma grafikdel PowerVR SGX540, men den ensamma Atom-kärnan klockar in på endast 1,2 GHz.

Lexington har stöd för av- och omkodning av video i 1080p-upplösning, samt upp till två kameror i fem megapixel och stöd för sekvenstagning på sju bilder i sekunden. Detta avrundas med ett separat XMM 6265-modem som möjliggör HSPA+ och stöd för Intel Wireless Display (Widi), för trådlös videoöverföring till en extern skärm.

Det lockas även med ett nytt flaggskepp för smarta mobiltelefoner, plattformen Clover Trail+ och Atom Z2580. Intel är förtegna om detaljerna, men Clover Trail+ ska enligt tidigare uppgifter få dubbla Atom-kärnor och en markant förbättrad grafikdel mot Medfield.

Lexington ska finnas tillgänglig inom kort i telefoner från Acer, Safaricom och Lava, dock inte på den svenska marknaden. Det är ännu oklart när Clover Trail+ ser dagens ljus och Bay Trail kommer lanseras inför julhandeln 2013, enligt Intel.