Komponenttillverkaren Zotac är minst lika känt för trimmade grafikkort som små ITX-moderkort. På den kinesiska marknaden lanseras nu Zotac Geforce GTX 660 Thunderbolt med en mycket speciell kylare, som trots namnet inte har någonting gemensamt med Intels höghastighetsgränssnitt.

Det nya grafikkortet baseras på grafikprocessorn GK106 med 960 CUDA-kärnor i 980 MHz (1 033 MHz GPU Boost), 2 GB minne i 6,0 GHz GDDR5 samt 192-bitars minnesbuss. För videoutgångar erbjuds två DVI, en HDMI samt en Displayport.

Kretskortet täcks av en kylare med flänsar av aluminium, som kopplats samman med en solid aluminiumbas med tre värmeledningsrör av koppar. För luftflödet står två temperaturreglerade 92-mm fläktar. Huvudfinessen är vad Zotac kallar för Eclean Technology, vilket innebär att hela kåpan med fläktarna är avtagbar, något som underlättar vid rengöring.

Några exakta prisuppgifter är ännu inte kända, men enligt Techpowerup är Zotac Geforce GTX 660 Thunderbolt reserverat för den kinesiska marknaden. När eller om modellen dyker upp i Sverige är därmed osäkert.