Datorbranschen drabbades slutligen av lågkonjunkturen under 2012. I kombination med tilltagande konkurrens från surfplattor och smarta mobiltelefoner tävlade analytikerna om att förutspå minussiffror för allt och alla, men det finns undantag. Moderkortstillverkarna Gigabyte och Asrock lyckades plocka marknadsandelar och växa på konkurrenternas bekostnad.

Mot bakgrund av detta ser Asrocks operativa chef Hsu Lung-luen positivt på det nya året. Han räknar med att öka leveranserna av moderkort från 7,7 miljoner till över 8 miljoner enheter under 2013, och detta utan att skära i försäljningspriserna (ASP).

De positiva framtidsutsikterna tillskrivs att Intel kommer att dra ned på tillverkningen av moderkort under eget varumärke, för att slutligen helt upphöra med verksamheten, vilket lämnar utrymme för Asrock att växa. Dessutom beräknas Asrocks framgångar på den kinesiska marknaden fortsätta och stå för cirka 30 procent av leveranserna i det nya året – upp från cirka 20 procent under 2012.

Moderkorten väntas stå bakom hela 90 procents av Asrocks omsättning under 2013. Datorer för HTPC samt servrar och inbäddade lösningar står för resterande andelar, cirka fem procent vardera. Hsu Lung-luen påpekar även att Asrock inte har några planer på att ge sig in på surfplattemarknaden eftersom konkurrensmässiga fördelar saknas inom detta segment.

Asrock-chefen kommenterar även ryktena om att Intel planerar att upphöra med utbytbara processorer och gå över till fastlödda kretsar i BGA-förpackning. Han menar att dessa planer endast gäller för bärbara datorer och andra utrymmesbegränsade "tunna" datorsystem. Stationära datorer bör inte påverkas förrän tidigast 2015.

Källa: Digitimes