Redan vid lanseringen av Radeon HD 7000-serien i det första kvartalet 2012 talade AMD om att åtminstone en modell med dubbla grafikprocessorer var med i planeringen. Grafikkortet med kodnamnet New Zealand blev dock aldrig verklighet, även om partnertillverkare som Powercolor och Asus senare tog fram egna modeller med två Tahiti XT.

Nu uppger källor till SweClockers att AMD trots allt förbereder ett "officiellt" Radeon HD 7990 med referensdesign. Det nya grafikkortet innehåller två Tahiti XT med totalt 4 096 streamprocessorer och 6 GB GDDR5-minne. Kretsarna som används ska vara särskilt utvalda exemplar ur produktionen med lågt strömläckage, vilket ger lägre värmeutveckling och strömförbrukning.

Det handlar dock inte om någon monstermodell som kan jämföras mot exempelvis Powercolor Devil 13 och Asus ROG Ares II utan om en mer alldaglig variant för en bredare målgrupp, förmodligen även med en lägre prislapp. Lanseringen sägs äga rum någon gång i årets andra kvartal, det vill säga i perioden april–juni.