Arkitekturen Bulldozer lade grunden för AMD:s nya prestandasortiment. Lanseringen blev dock allt annat än succé, mycket på grund av hög strömförbrukning. Uppföljaren Piledriver lyckades bättre på den fronten och nu talas det om fler förbättringar i den tredje generationens Bulldozer, som kan dyka upp på servermarknaden under året.

Den tredje generationen kallas för Steamroller blir den första större revisionen av arkitekturen. Det handlar fortfarande om en modulbaserad design, där två kärnor delar på resurser, däribland enheten för flyttalsberäkningar. Steamrollers front-end får ett rejält lyft där fetch-enheten stöter på färre cache-missar än tidigare och effektivare hämtar nya instruktioner.

Den största förändringen är att varje kärna får varsin decode-enhet, som kan hantera fyra instruktioner. Detta är dubbelt upp mot Bulldozer och Piledriver, där två kärnor delar på en decode-enhet. Därutöver syns bland annat förbättringar i dess olika schemaläggare. Enligt AMD:s simuleringar ska optimeringarna resultera i 30 procent fler instruktioner per klockcykel (IPC) och samtidigt ge 15 procent högre energieffektivitet.

Enligt Xbitlabs avslöjar AMD för investerare att Steamroller introduceras under 2013. Noterbart är att det nämns i samband med servervarumärket Opteron, vilket även skulle kunna indikera att en ny FX-serie kan dyka upp i samma handvändning. Det skulle även innebära att AMD ligger långt före det ursprungliga tidsschemat, som talade för en lansering under andra hälften av 2014.

Ett annat alternativ är att AMD syftar på tredje generationens A-serie "Kaveri" med integrerade grafikdel. Då Kaveri stöder gemensamt minne mellan CPU och GPU, samt snabbare minne, skulle den vara en lämplig kandidat för att även ingå i sortimentet Opteron.

AMD Kaveri kommer tillverkas i 28 nanometer och lanseras i slutet av 2013.