Komponentjätten Asus vädrar morgonluft och förbereder en mängd nya moderkort till lanseringen av den fjärde generationens Core-processor. För hemmabyggare och entusiaster står den fullfjädrade styrkretsen Intel Z87 i fokus, som står till grund för inte mindre än tio modeller för varierande målgrupper och prisklasser.

Asus Z87-serien

ASUS Z87 motherboards feature a new gold color to reflect ASUS providing the best quality and reliability. They offer a seamless match with components, while redesigned heatsinks increase surface area to improve cooling.

Efterträdarna till huvudserien Asus P8Z77 heter kort och gott Asus Z87 och består av fem modeller, från instegsvarianten Z87-C till fullutrustade Deluxe. Här syns först och främst ett nytt färgsschema med guldfärgade kylflänsar och matchande kontaktdon.

Bland finesserna märks stöd för DDR3-minne, PCI Express x16 3.0, USB 3.0, SATA 6,0 Gbps, Ethernet och multikanalsljud, men vissa modeller utrustas även med trådlöst nätverk 802.11ac. Tillverkaren lägger även till en uppsjö egna tekniker. Av någon anledning väljer Asus dock att hemlighålla dessa.

Asus Republic of Gamers Z87

Näst på tur står entusiastorienterade Republic of Gamers med tre modeller: Extreme, Hero och Gene. De två förstnämnda följer formfaktorn ATX medan Gene är en mindre variant i Micro ATX.

Likt tidigare modeller i ROG-serien är nykomlingarna avsedda för påkostade datorsystem med flera grafikkort i Crossfire och SLI. Till detta hör även förstärkta spänningsdelar som ska stå pall för överklockning i den högre skolan.

Asus The Ultimate Force Z87

Slutligen presenteras två nya moderkort i TUF-serien, som med extra hållbara komponenter och ska locka användare på jakt efter hög driftsäkerhet. Nytt för i år är att ATX-modellen Sabertooth får sällskap av Gryphon i Micro ATX. I vanlig ordning syns ett militärinspirerat färgschema och täckta kretskort med "thermal armor", som ska ge förbättrad kylning av moderkortets komponenter.

Asus nya Intel Z87-baserade moderkort släpps i samband med lanseringen av Intel Haswell, som äger rum på mässan Computex den 4 juni.