I början av året meddelade organisationen USB-IF att en ny version av gränssnittet USB "Superspeed" är på ingång, som fördubblar bandbredden till 10 gigabit per sekund. Nu sluter kretstillverkaren Asmedia upp bakom den kommande standarden.

Enligt Digitimes arbetar Asmedia med att ta fram nya, "prisvärda" styrkretsar för nästa version av USB-standarden och planerar att ta dessa till marknaden under 2014. Den högre bandbredden ska likt Thunderbolt främst komma till nytta med videoutrustning och SSD-lagring.

USB Superspeed introducerades med USB 3.0 och kan i dagsläget leverera 5 gigabit per sekund. Nästa version fördubblar bandbredden till 10 gigabit per sekund, samma siffra som Intel Thunderbolt. Tillsammans med USB Power Delivery, som gör det möjligt att leverera upp till 100 watt via samma kabel, ska detta vidga användningsområdena för USB-standarden ytterligare.

Specifikationen för den nya, snabbare USB Superspeed ska vara klar under sommaren och de första produkterna väntas dyka upp en bit in i 2014.