Ett av de största skälen till att Microsoft för första gången på mycket länge släppte Windows för annat än x86-baserade processorer var ARM-plattformarnas löften om längre batteritid och lägre priser. Konsumenternas svala intresse fick dock mjukvarujättens samarbetspartners att dra öronen åt sig, men det kan finnas fler orsaker till att datortillverkarna väljer att inte introducera några nya produkter med Windows RT.

På en presskonferens inför IT-mässan IFA berättar Lenovos australiensiska marknadschef Nick Reynolds att datorjätten anser att Intels senaste processorer eliminerat ARM-plattformarnas övertag när det kommer prestanda i förhållande till batteritid. Han menar att eftersom det nu finns datorer med Windows 8 som klarar en hel dags användning på en enda laddning finns det inte mycket kvar som talar till Windows RT:s fördel.

Tidigare under året beslutade den kinesiska datorjätten att upphöra med leveranserna av Yoga 11, företagets hitintills enda produkt med Windows RT. Dagens uttalande pekar således mot att det för en överskådlig framtid inte blir några fler produkter från Lenovo med Windows för ARM.

Trots att partnertillverkarna nu är ute ur leken planerar Microsoft att lansera nya surfplattor i Surface-serien med Windows RT. Även Nokia, vars avdelning för konsumentelektronik kommer att tas över av Microsoft, har enligt obekräftade rykten en surfplatta på ingång med det hårt kritiserade operativsystemet.

Källa: Engadget.