Konceptet Chromebook med operativsystemet Chrome OS uppges ligga bakom 25 procent av försäljningen för bärbara datorer under 300 dollar och lockar därför allt fler tillverkare. En aktör som sedan tidigare säljer Chromebook är HP, som i samarbete med Google avtäcker ytterligare en modell.

HP Chromebook 11 är en bärbar dator i 11,6-tumsklassen med 1 366 x 768 pixlar och IPS-panel, som uppges vara 50 procent ljusstarkare än majoriteten datorer ute på marknaden idag. Därutöver talar specifikationerna för en passivt kyld Samsung Exynos 5250 med två kärnor Cortex-A15 på 1,7 GHz, grafikdelen ARM Mali-T604, 2 GB systemminne samt 16 GB lagring.

Förutom två USB 2.0 påminner urvalet anslutningar om en surfplatta eller smart telefon, med en 3,5 mm för headset och Micro USB. Den sistnämnda fungerar som Slimport och används även för att ladda datorn. HP frångår således den så kallade tegelbrickan till nätadapter, som traditionellt levereras med bärbara datorer.

För trådlöst återfinns 802.11n, Bluetooth 4.0 och kommer även finnas i ett mer påkostat utförande med 3G eller 4G/LTE beroende på region. HP Chromebook 11 väger 1,03 kilogram och har en profil på 17,5 millimeter. Batteriet specificeras till 30 wattimmar och ska räcka för upp till sex timmars drifttid.

HP Chrome 11 utmärker sig genom att sakna synliga skruvar och ventilationshål, något som bidrar till en stilren design. Datorn kommer finnas i färgen vit med inslag av "Googles färger" blå, röd, gul alternativt grön, men ska även finnas i ett helsvart utförande. Medan chassit till stora delar är i plast har den en magnesiumram, som ska ge bättre stabilitet i hela konstruktionen.

Säljstarten äger rum i USA den 16 oktober till priset 279 dollar. Dessutom ingår 100 GB lagring under två års tid på Google Drive. När och om modellen dyker upp i Sverige är inte känt.