Efter torsdagens lansering av Radeon R9 290X står det klart att senaste tillskott inte enbart tävlar mot Geforce GTX 780 utan även presterar bättre än GTX Titan, vilket innebär att det röda laget nu kan ståta med världens snabbaste grafikprocessor för spel. Samtidigt är nykomlingen betydligt lägre prissatt än Nvidias monstermodell.

Allt är dock inte guld och gröna skogar. I SweClockers recension kritiserades referensmodellen av Radeon R9 290X för att vara både högljudd och varm, nackdelar som framförallt kan spåras till den undermåliga referenskylaren. Detta kan förhoppningsvis rättas till i partnertillverkarnas skräddarsydda modeller.

Källor till SweClockers uppger nu att AMD ännu inte inlett leveranserna av grafikprocessorn Hawaii XT till partnertillverkare. Det betyder att det kommer att dröja minst sex veckor innan de första skräddarsydda modellerna dyker upp i handeln. Detta bekräftas även av AMD, som räknar med att dessa anländer i slutet av årets fjärde kvartal.

AMD Radeon R9 290X

Modell

Typ

Lägsta pris

Asus Radeon R9290X-G-4GD5

Referensdesign

Gigabyte Radeon R9 290X

Referensdesign

MSI Radeon R9 290X 4GD5

Referensdesign

PowerColor Radeon R9 290X

Referensdesign

Sapphire Radeon R9 290X

Referensdesign

XFX Radeon R9 290X

Referensdesign

Samtidigt står det klart att det även råder brist på referensmodeller. Den första leveransen är så gott som slutsåld och de flesta grafikkort gick åt till kunder som förbokade Radeon R9 290X med Battlefield 4. Nästa sändning beräknas anlända inom de närmaste två veckorna.