I början av september brandhärjades en av SK Hynix minnesfabriker i Kina. Trots att det var tal om begränsade skador har det dröjt att återuppta produktionen, vilket skapat kapacitetsbrist och höjda priser utmed hela industrin. Nu framgår att en full återställning troligtvis kommer dröja ytterligare.

Efter incidenten meddelade SK Hynix att skadorna på fabriken inte var särskilt allvarliga, men att rengöring, inspektion av maskinerna och reparationer skulle orsaka ett produktionsbortfall på minst två månader. Företaget skulle därför endast kunna upprätthålla 50 procent av fabrikens totala produktion fram till november.

Nu meddelar företaget att måldatumet för en full återställning sannolikt behöver flyttas fram med en hel månad till december. Detta på grund av förseningar från tillverkare av relaterad utrustning och komponenter.

Trots branden gjorde företaget ett rekordkvartal. Medan den levererade volymen minskade ökade det genomsnittliga försäljningspriset (ASP) på DRAM och NAND, vilket resulterade i en ökad omsättning på fyra procent, motsvarande 3,85 miljarder dollar, och en vinst på 904 miljoner.

Oklarheter kring prissättningen på DRAM

Efter chockhöjningen har priserna på DRAM sakta men säkert sjunkit till följd av att OEM-tillverkarna väntar med nya upphandlingar. I dagsläget kostar 2 Gbit DDR3 2,0 dollar, vilket är lägre än tidigare toppnoteringar, men fortfarande 25 procent högre än innan branden.

Minnespriserna väntas dock öka på nytt inom kort. Enligt Digitimes rapport kommer OEM-tillverkarnas minneslager nå kritiska nivåer i november och tvinga de till nya upphandlingar. Det kan i sin tur leda till en ny minnesbrist och ökade priser.