Efter avslöjandet om att bland annat amerikansk säkerhetstjänst massövervakar internet börjar allt fler få upp ögonen för all den personliga data som samlas in av diverse tjänster på nätet. Nu rapporterar en uppmärksam bloggare att LG:s smarta tv-apparater i praktiken spionerar på tittaren.

Genom att analysera nätverkstrafiken upptäcker bloggaren Doctorbeet att en internetuppkopplat tv från LG utan användarens vetskap samlar in en mängd uppgifter om tv-tittandet, däribland kanalval och namn på filer i anslutna lagringsenheter. Syftet är troligtvis att kunna spåra användarmönster och rikta reklam.

Loggarna laddas upp i klartext till en centraliserad server tillsammans med ett unikt nummer, som identifierar den enskilda tv-apparaten. Servern svarar visserligen med felmeddelandet 404, men detta utesluter inte att uppgifterna sparas och även om informationen försvinner i tomma intet skickas de okrypterade loggarna fortfarande över internet till en server som närsomhelst kan aktiveras.

I menyerna finns dessutom alternativet collection of watching info, eller insamling av tittarinformation. Denna har till skillnad från de flesta andra inställningar ingen beskrivning, men kan fortfarande stängas av. Enligt bloggaren har detta dock ingen som helst effekt på insamlandet av användardata.

Den uppmärksamma bloggaren har kontaktat LG, dock utan någon större framgång. I vad som ser ut att vara ett standardiserat meddelande menar LG att kunden accepterat användarvillkoren och att det därför inte finns något mer att tillägga.

Uppdatering 2013-11-21

LG lovar att upphöra med det automatiska insamlandet av användardata genom att släppa uppdateringar av firmware till berörda tv-apparater. Det innebär att menyvalet för att stänga av insamlandet ska ha avsedd effekt i den kommande mjukvaran.

Enligt tillverkaren var den insamlade användardatan avsedd för att kunna erbjuda fler och nya funktioner, bland annat programinformation.

Källa: Doctorbeet.