Mindre och framförallt billigare surfplattor blir allt populärare. Av dessa baseras så gott som alla på någon form av ARM-processor, men nu planerar Intel att haka på trenden och börja priskriga med x86.

Branschtidningen Digitimes rapporterar att Intel förbereder ytterligare en processor för surfplatteplattformen Bay Trail-T. Den nya modellen heter Atom Z3735D och ska vara specifikt framtagen för surfplattor i storleksklasserna sju och åtta tum med operativsystemet Android. Priset för dessa surfplattor ska hamna på 99–199 dollar, motsvarande 800–1 600 kronor inklusive moms.

Därutöver planerar Intel att lansera Cherry Trail i september 2014. Denna plattform ersätter Bay Trail-T och är huvudsakligen en krympning till 14 nanometer, men väntas även få en markant förbättrad grafikdel med 16 beräkningsenheter – upp från 4 stycken i Bay Trail-T.

Uppgifterna talar även för att Willow Trail, ersättaren till Cherry Trail, dyker upp redan under det fjärde kvartalet 2014. Det handlar dock sannolikt inte om en lansering utan inledande leveranser till partnertillverkare. Nytt för Willow Trail blir arkitekturen Goldmont, som ska ge markant högre prestanda i jämförelse mot dagens Silvermont.