Det har länge varit känt att Google automatiskt söker igenom användares e-post i Gmail efter särskilda nyckelord, i syfte av att bland annat leverera riktad reklam. Systemet har dock på senare tid fått utstå hård kritik och lett till flera stämningar, inte minst för att det utelämnats ur användaravtalet.

Nu berättar Google till Reuters att bolaget nu reviderat användaravtalet efter den "feedback" som inkommit de senaste månaderna. Sökjätten menar även att justeringen bör ge användare större klarhet i vad som händer med all e-post som skickas till, från och lagras i tjänsten.

Our automated systems analyze your content (including emails) to provide you personally relevant product features, such as customized search results, tailored advertising, and spam and malware detection. This analysis occurs as the content is sent, received, and when it is stored.

I användaravtalet har nu ett kortare stycke lagts till. Där framgår det tydligt att ett automatiserat system analyserar allt innehåll för att erbjuda anpassade och relevanta sökresultat, leverera riktade annonser, samt för att söka efter både spam och skadlig mjukvara.

Trots det uppdaterade avtalet är Google fortfarande i hetluften, då bolaget i USA står anklagat för brott mot integritets- och avlysningslagarna. Sökjätten har dock inte stuckit under stolen med utövandet innan avtalet justerades, utan menar att användare underförstått samtyckt till verksamheten som är en del av Gmail.