Project Ara och konceptet om modulärt uppbyggda telefoner har av många setts som en vision utan framtid, men en faktiskt konsumentlansering ligger närmare i tiden än vad många förutspått. På en utvecklarkonferens meddelar Google att lanseringen av den första "telefonen" kommer äga rum inom ett år.

Grunden för Project Ara är ett Endoskeleton – en strukturell ram i aluminium som med elektromekaniska magneter (eng. electropermanent magnet) håller modulerna på plats. En modul kan vara allt från en processor, basband, primärminne, trådlöst nätverk, extrabatteri till en ny skärm i fronten, eller att det utrymmet delas upp för att husera en skärm såväl som ett fysiskt tangentbord.

Den första modellen kommer heta Gray Phone, ett namn som tagits fram på grund av dess "trista grå" färg. Det handlar om en grundläggande modell som enbart huserar skärm, processor och Wifi, varav resterande bitar måste kompletteras av slutkund. Google räknar med att Gray Phone kommer kosta 50 dollar att tillverka, men något pris för slutkund är ännu inte bestämt. Utöver Gray Phone planeras ytterligare två storlekar, som ska kunna husera en större skärm och fler moduler.

Den modulära uppbyggnaden medför vissa kompromisser gentemot en vanlig telefon, där alla komponenter är nära integrerade med varandra. I dagsläget finns ett overhead på runt en tredjedel sett till vikt, batteritid och storlek gentemot en vanlig telefon, någonting de hoppas kunna krympa till runt en fjärdedel med nästa revision av deras Endoskeleton. För den som är oroad över batteritiden kommer det vara möjligt att byta ut batteriet utan att stänga av telefonen, så kallat hot swap.

Trots nackdelarna ser Google en viktig fördel med Project Ara mot dagens smarta telefoner – livslängden. Förutsatt att konceptet tar fart, och får brett stöd av utvecklare, kommer konsumenter kunna behålla sitt Endoskeleton i åratal och byta ut delar vid behov. För utvecklare väntas Google i augusti släppa en testmodell av en 3D-skrivare, som enkelt och kostnadseffektivt ska kunna skriva ut moduler.

Project Ara är tänkt att köras med Google egna operativsystem Android, som ännu saknar stöd för dynamisk hårdvara. Google menar dock att de rätta drivrutinerna kommer levereras i december och att det är en av de sista pusselbitarna som ska falla på plats innan projektet blir verklighet.

Nästa månad inleds de första Alpha-testerna av Project Ara, vilket följs upp av Beta-testning i januari 2015. Inte långt därefter väntas en skarp lansering för konsumenter äga rum.

Källa: Android Community, The Verge.