De smarta telefonerna blir allt större och modeller med skärmar på fem tum och uppåt är ingen ovanlig syn, någonting som gör att de konkurrerar mot surfplattor i storleksklassen sju tum. Detta kan vara en av anledningarna till varför Googles nästa stjärna uppges mäta in på åtta tum.

Branschtidningen Digitimes rapporterar att medan Asus stått för tillverkningen av de två första generationerna Nexus 7 ska HTC stå för den kommande åttatummaren. Ett samarbete med HTC sträcker sig längre tillbaka än den kommande modellen. Inför den första generationen Nexus 7 ska Google försökt få till ett partnerskap med HTC, som vid tillfället var upptagen med att få dess telefonverksamhet på rätt köl.

Partnerbytet ska härstamma från att Google satt upp strikta restriktioner som skulle ge Asus lite utrymme att påverka utvecklingen, men även för att Asus väljer att lägga mer krut på marknadsföringen av bolagets egna surfplattor och smarta telefoner. En annan anledning tillskrivs Google, som söker en helt ny design för den kommande modellen.

En annan detalj är att Google inte är lika aggressiv med den tredje generationens Nexus-surfplatta. Anledningen tillskrivs att serien redan har "tjänat sitt syfte" på surfplattemarknaden; att ge operativsystemet Android en ansenlig marknadsandel. Lanseringen väntas äga rum under årets tredje kvartal.