Intels 9-serie styrkretsar för med sig en våg moderkort med formfaktorn M.2, som med två PCI Express 2.0-kanaler ger teoretiska överföringshastigheter på 10 Gbps för SSD-enheter. Även SATA Express kommer äntra scenen och komponentjätten Asus väntas satsa hårt på det med 2014-årsupplaga moderkort.

Med SATA Express utlovas liknande hastigheter som M.2, men någonting som saknas är kompatibla enheter. Det här planerar Asus kringgå med kabinett, som kombinerar två SSD-enheter i en RAID 0-konfiguration. Kabinettet som ser ut som en vanlig lagringslösning kopplas sedan in i en SATA Express-anslutning.

Lösningen heter Asus Hyper Express och kommer med ett cirkelformat mönster inte helt olikt skärmlocken på den bärbara datorserien Zenbook. Asus planerar släppa tre kabinett, varav två har formfaktorn 2,5 tum och huserar två mSATA- respektive två M.2-enheter. Den tredje är en 3,5-tumsvariant som rymmer två SSD-enheter eller mekaniska hårddiskar på 2,5 tum.

En finess Asus implementerat på sina moderkort är Separate Reference Clock with Independent Spread Spectrum Clocking Architecture (SRIS). Utan tekniken menar Asus att användare kan stöta på kompatibilitetsproblem eller att SATA Express-enheter helt enkelt inte fungerar. Även prestandan ska bli lidande utan SRIS.

Avslutningsvis talar Asus om att prestandan med ett Asus Hyper Express-kabinett ska uppgå till 745 och 809 MB/s vid sekventiella läsningar och skrivningar. Det beror dock helt på valet av SSD-enheter och i bolagets egna demonstration användes två Sandisk X110 256 GB mSATA, som levererade 704 respektive 767 MB/s.

Lanseringen av Asus Hyper Express beräknas äga rum mot slutet av årets andra kvartal, det vill säga veckorna efter det att moderkort med 9-serien styrkretsar börjat inta butikshyllorna.

Källa: Legitreviews.