Konceptet med kubchassin har på senare tid blivit en tydlig trend bland chassitillverkarna, där både Corsairs Carbide Air 540 och Fractal Designs Node 804 har dragit till sig en del uppmärksamhet bland entusiasterna. Taiwanesiska Bitfenix vill givetvis inte vara sämre och passar därför på att visa upp en tidig prototyp av sin kubiska modell Atlas under den pågående Computex-mässan.

Atlas bygger likt konkurrerande kubmodeller på ett inre med två separata kammare. Den vänstra av dessa huserar systemets primära komponenter i form av moderkort, processor och grafikkort, medan andra delar som nätaggregat och lagring förpassas till den högra. Tanken med detta är att maximera luftflödet i kammaren med de värmealstrande komponenterna, samtidigt som det underlättar arbetet att få till ett rent och snyggt bygge.

Huvudkammaren rymmer moderkort upp till formfaktorn E-ATX, och kan med sina åtta expansionsplatser husera upp till tre grafikkort. Ventilationsmässigt finns det plats för en 120 mm-fläkt i bakkant, två 140 mm-fläktar i fronten samt tre 120 mm-fläktar i toppen. Detta öppnar även upp för radiatormontering av exempelvis en 280 mm-modell i fronten samt en 360 mm-radiator i toppen.

Den högra kammaren erbjuder plats för djupa entusiastklassade nätaggregat samt en identisk uppsättning av fläktplatser och radiatorpunkter som den andra kammaren. Vidare syns lagringsplatser för tio 3,5-tumsenheter (samtliga med hotswap) samt en bur för sex 2,5-tumsenheter som även fungerar som monteringspunkt för en vattenpump.

Bland mer unika finesser syns två ljuslister utmed chassits kanter som kan justeras mellan flera olika färger med en knapp på ovansidan, samt en modulär uppbyggnad på insidan där användaren själv kan byta plats på kammarna och exempelvis ha komponenterna på chassits högra sida.

Bitfenix Atlas är i dagsläget i prototypstadiet och företaget är öppna för feedback från användare hur chassit kan förbättras ytterligare innan lansering.

Alla artiklar från Computex 2014