Det är inte enbart Oculus VR som arbetar med att utveckla virtuell verklighet. Sony är inne på samma spår med Project Morpheus och både Samsung och Google experimenterar med olika former av glasögon, där den sistnämnda presenterade en variant av kartong (!) för händiga hemmasnickare på utvecklarkonferensen Google I/O i juni.

Nu publicerar bloggen Sammobile fler detaljer om vad som sägs utgöra Samsung Gear VR, som ska dyka upp på mässan IFA i början av september. Även om den koreanska elektronikjätten uppges samarbeta med Oculus VR för att ta fram den tillhörande mjukvaran är glasögonen inte någon motsvarighet till Oculus Rift.

Samsungs cyklopliknande VR-glasögon har ingen egen skärm utan fungerar som ett slags "skärmlöst" tillbehör till de egna mobila enheterna, där en telefon i Galaxy-serien står för både bild och beräkningar. Telefonen placeras i en hållare framför ögonen och ansluts med USB 3.0.

Till detta hör även en integrerad pekplatta för navigation och en knapp som gör det möjligt att aktivera telefonens bakre kamera, något som öppnar upp för förstärkt verklighet. Eftersom konstruktionen saknar skärm tros priset bli betydligt lägre än för mer traditionella VR-enheter.

Samsung Gear VR sägs presenteras på mässan IFA 2014 i Berlin, som går av stapeln i början av september.