Trots att myntgrävare sökt sig till snabbare och effektivare specialiserade kretsar (ASIC) för ett generera exempelvis Bitcoins ökade grafikkortsmarknaden under årets andra kvartal. Siffror från Jon Peddie Research avslöjar att antalet levererade grafiklösningar ökat med 3,2 procent på kvartalsbasis, men visar samtidigt en nedgång med 4,5 procent jämfört mot samma period 2013.

Vinnaren för kvartalet är AMD, vars leveranser ökat med 11,1 procent jämfört mot det första kvartalet. Det här kan jämföras mot en tillväxt på 4,1 procent för Intel och en nedgång med 8,3 procent för ärkerivalen Nvidia. I marknadsandelarna innefattas integrerade såväl som dedikerade grafiklösningar, varav den sistnämnda kategorin används i 32 procent av alla levererade datorsystem.

Kanske mest intressant är att leveranserna av stationära dedikerade grafikkort backat med hela 17,5 procent mot årets första kvartal – någonting som till stor del sannolikt kan tillskrivas myntgrävarnas övergång till ASIC-lösningar. Däremot ökade leveranserna av dedikerade grafikkort för bärbara datorer från Nvidia och AMD, vars leveranser ökat med 6,9 respektive 30,6 procent.

Medan det är tydligt att ett skifte sker i distributionen mellan olika segment av grafikmarknaden väntas den årliga tillväxttakten (CAGR) bli mer eller mindre noll. Under 2017 beräknas 418 miljoner grafiklösningar levereras, att jämföra mot beräknade 414,2 miljoner för år 2014.

Siffrorna från Jon Peddie Research innefattar dedikerade och integrerade grafiklösningar för stationära och bärbara datorer, kommersiella, industriella, vetenskapliga och inbyggda system. Rapporten inkluderar även x86-baserade surfplattor, men inte servrar, spelkonsoler och ARM-baserade surfplattor.