Jennifer Lawrence, Kate Upton, Avril Lavigne och Kirsten Dunst är bara några av alla kändisar som på kort tid fått sina privata bilder stulna och postade på forumet 4chan. Angreppet ser ut att vara en målmedveten attack mot just kända personer, men det finns farhågor om att konsekvenserna kan bli betydligt större än så, särskilt eftersom tillvägagångssättet ännu inte är klarlagt.

Det kan givetvis handla om en serie av varandra oberoende angrepp, där en eller flera hackare på olika sätt kommit över bilderna. Med tanke på det stora antalet drabbade är dock den mer sannolika förklaringen att något slags intrång ägt rum på en molntjänst likt Apple Icloud, Google Drive eller Dropbox.

Att Iphone syns på en del bilder tyder på att Apples synkroniseringstjänst kan stå i skottgluggen. En av de drabbade påpekar dock att bilderna ifråga raderades "för länge sedan", vilket inte bara väcker frågor om säkerheten, utan även om vissa tjänster behåller filer utan användarens vetskap.

Samtidigt går det enbart att spekulera om hur stor del av användarna som är införstådda med vad det kan få för konsekvenser att automatiskt ladda upp all data från exempelvis en mobiltelefon till en molntjänst, där slutanvändaren knappt har någon insyn alls om hur leverantören hanterar säkerheten.

I vilket fall som helst är det en påminnelse om att det inte finns några helt säkra system och att denna gamla sanning även gäller dagens populära molntjänster.