Tv-apparater och skärmar med upplösningen 4K Ultra UHD (3 840 x 2 160 pixlar) har börjat inta de lägre prisklasserna, men redan nu pågår arbetet för fullt för en framtida 8K-standard. Här kan pixelantalet väntas fyrdubblas ännu en gång för att landa på 7 680 x 4 320 pixlar eller över 33 miljoner bildpunkter.

Förutom att en ny standard måste spikas och att produktionen ska bli ekonomiskt försvarbar finns flera andra hinder på vägen, där de kanske mest uppenbara är dagens gränssnitt. Displayport 1.2 och HDMI 2.0 är precis tillräckliga för att kunna driva 4K-upplösningar i uppdateringsfrekvensen 60 Hz, och Displayport 1.3 väntas endast stå pall för 30 Hz när det är dags att ta klivet upp till 8K.

Övergången innebär även rejält höjda krav för grafikkorten. Till Pcgamesn berättar Scott Herkelman, Nvidias Geforce-chef, att ett ensamt Geforce GTX 980 klarar av att driva 4K förhållandevis bra, men att 8K kommer kräva flera grafikkort i SLI. AMD:s Richard Huddy är inne på samma linje och menar att det kommer krävas flera gånger högre prestanda än vad dagens grafikkort erbjuder.

Samtidigt menar Huddy att 8K "är en nära perfekt upplösning" för det mänskliga ögat och att högre inte kommer medföra någon märkbar skillnad i detaljrikedom. Han väntar sig därför inte något kapprace mot varken 16K eller 32K när de första 8K-skärmarna väl hittat ut på marknaden.