Smarta kroppsburna enheter är på modet och praktiskt taget samtliga aktörer inom mobiltelefonmarknaden väntas ge sig in i kategorin. Det har länge ryktats om att mjukvarujätten Microsoft arbetat på en modell för handleden, någonting som nu bekräftas när företaget introducerar enheten.

Microsoft Band kommer med flera "smarta" finesser, som möjligheten att skicka ut notifikationer och ta emot röstkommandon med den personliga assistenten Cortana, men det framgår tydligt att fokus är hälsa och träning. För det avseendet kommer armbandet med en uppsjö olika sensorer; pulsmätare, hudtemperatur, gyrometer, accelerometer, GPS, ljus- och UV-sensor.

Utöver allehanda sensorer har klockan många finesser för träning, bland annat 24-timmarspulsmätning, stegräknare samt mätning av sömn och kaloriförbränning. Även om funktionerna ställs i centrum är ett av de stora säljargumenten att klockan är kompatibel med inte enbart Windows Phone, utan även Android och IOS.

Sett till hårdvaran har klockan en avlång 1,4-tums LCD-skärm med bildförhållandet 3:1 och 320 x 106 pixlar. Klockan sammanlänkas med en telefon via Bluetooth 4.0 (Low Energy) och kommer med en batterikapacitet på 200 milliamperetimmar, som ska räcka för 48 timmars drifttid med GPS avstängt.

Microsoft Band blir tillgänglig på företagets webbutik och fysiska butiker i USA idag för 199 dollar, motsvarande cirka 1 850 kronor. När och om armbandet kommer till Sverige är ännu inte känt.