Att dyka in i den virtuella verkligheten kan vara en minst sagt intensiv upplevelse. Oculus teknikchef John Carmack är en av många som varnat för att det inte räcker med att klistra på ett VR-läge i traditionella speltitlar. Istället måste utvecklarna omsorgsfullt utforma upplevelsen för att inte framkalla besvär som illamående och huvudvärk.

Den nystartade spelstudion Reload Studios, som grundats av före detta Call of Duty-utvecklare från Infinity Ward, planerar att göra just detta. I en intervju med Gamespot berättar bland annat vd:n James Chung om satsningen på en förstapersonskjutare som från "grunden och upp" är anpassad för virtuell verklighet.

Our focus is on virtual reality because you can't just port or make a non-virtual reality game and expect it to work. The games on VR have to be made from the ground up. So we are making a game from the ground up to make sure it will work on VR

Den ännu icke-namngivna speltiteln är Reload Studios första fristående projekt och beskrivs som en multiplayer- och arenabaserad shooter med mindre kartor för att uppmuntra kortare spelsessioner, detta för att minimera risken för åksjuka. Chung medger att upplägget liknar Call of Duty, men tillägger att fansen längtar tillbaka till "vad Call of Duty brukade vara".

Även om mycket handlar om virtuell verklighet kommer spelet även att fungera utan glasögon. Reload Studios går dessutom ett steg längre och vill göra det möjligt för båda typer av spelare att möta varandra, oavsett utrustning. Exakt hur det ska gå till att utjämna spelplanen är dock ännu ett outforskat område.

Reload Studios beräknar att en tidig alphaversion ska vara redo i början av 2015 och att den skarpa versionen hittar ut mot slutet av samma år, vilket innebär att spelet mycket väl kan komma att lanseras i samband med den efterlängtade konsumentversionen av VR-glasögonen Oculus Rift.