Medan SSD-enheter fullständigt tillintetgjort traditionella hårddiskar i allt vad prestanda heter återstår ett par sista utposter för magnetiska skivor. En av dessa är den hitintills oöverträffade lagringstätheten, där hårddiskar kan erbjuda åtskilliga terabyte lagringsutrymme i mycket kompakta format. Den ledningen är nu bara ett minne blott.

Det amerikanska lagringsföretaget Foremay lyckas med konststycket att klämma in 8 TB lagringsutrymme i en standardvänlig och SATA-ansluten SSD-enhet för formfaktorn 2,5 tum med 7 millimeters höjd. Dessutom med prestandasiffror som upp till 500 MB/s sekventiella läsningar och skrivningar samt 100 000 IOPS.

Den rymligaste hårddisken med motsvarande yttermått kan endast rymma 1 TB, även om det finns modeller på 9,5 millimeter med dubbelt så mycket lagringsutrymme. Det fåtalet hårddiskar som klarar 8 TB huserar istället i den flerfaldigt större storleksklassen 3,5 tum.

I dagsläget är det i huvudsak SSD-enheter för servrar och andra professionella tillämpningar som utmanar hårddiskar i detta avseende, men den snabba utvecklingen påverkar även konsumentmarknaden. Intels förhoppning med den nya minnestekniken 3D NAND är exempelvis att kunna erbjuda 1 TB lagringsutrymme i två millimeter tjocka minneskapslar för mobila produkter.

Därmed finns i praktiken bara en faktor kvar som talar för de klassiska hårddiskarna, nämligen priset. De allra mest kostnadseffektiva modellerna kostar så lite som 0,30 kronor per gigabyte medan en billig SSD-enhet går loss på mer än tio gånger så mycket. Men även prisskillnaden minskar nu i snabb takt.

Källa: Storage Newsletter.