Med dagens lansering av drivrutinen Catalyst Omega (14.12) bjuder AMD på en rad nyheter, stora som små. En av dessa är stöd för dynamiska uppdateringsfrekvenser med Freesync, vilket innebär att en av två kritiska pusselbitar finns på plats för den som vill ha ett alternativ till Nvidia G-Sync.

Den andra är hårdvaran, det vill säga skärmarna, som nu massproduceras och gått in i valideringsstadiet. Det innebär att monitorerna är nära lansering och enligt AMD kommer de första finnas i butik under januari–februari, någonting som talar för att flertalet kan väntas presenteras under elektronikmässan CES strax efter nyår.

Medan större delen skärmtillverkare är på tåget satsar vissa mer på konceptet än andra. En av de som inte håller tillbaka är Samsung, som tidigare meddelat att hela utbudet 4K UHD-skärmar kommer stödja finessen. Dessa skärmar beräknas dock nå butikshyllorna något senare, under mars månad.

Det är ännu oklart vilket prispåslag Freesync innebär, men enligt AMD handlar det om försumbara summor då tekniken inte kräver proprietär hårdvara och dessutom är licensfri. Att Samsung utlovar ett brett stöd talar samtidigt för att merkostnaden är förhållandevis liten, i alla fall för skärmar i den övre prisklassen.

Den som planerar använda AMD Freesync för dynamiska uppdateringsfrekvens behöver utöver en passande skärm ett förhållandevis nytt grafikkort från AMD, där Radeon R7 260, R7 260X, R9 285, R9 290, R9 290X och R9 295X2 ska fungera.