Det pånyttfödda intresset för virtuell verklighet tar många olika uttryck. Medan Oculus arbetar på komplexa glasögon ser mobiljättarna en framtid i att använda telefoner tillsammans med enklare hållare för att ge en snarlik upplevelse. I fallet Google gäller det den experimentella Cardboard, som med en simpel konstruktion av kartongpapp är en billig och lättillgänglig variant för utvecklare och entusiaster.

Den enkla konstruktionen till trots tas projektet på största allvar. Nu introduceras den första versionen av utvecklingspaketet Cardboard SDK för Android och Unity, som ska göra det enklare att anpassa appar för virtuell verklighet.

Cardboard aims at developing accessible virtual reality (VR) tools to allow everyone to enjoy VR in a simple, fun, and natural way. The Cardboard SDKs for Android and Unity enable you to quickly start creating VR apps or adapt your existing application for VR.

Samtidigt passar Google på att meddela att över 500 000 exemplar av Cardboard hittat ut till användare världen över. Färdigskurna kartonger med tillhörande linser finns att få tag på för någon enstaka hundralapp medan användare av det händigare slaget även kan ladda ned ritningarna och sy ihop egen variant. Redan finns ett hundratal appar med VR-funktionalitet för Google Android.