Apples senaste kvartalsrapport skapar rubriker och inte utan orsak. Världens högst värderade IT-företag är också det i särklass lönsammaste, med den rekordhöga vinsten 18,04 miljarder dollar i det fjärde kvartalet 2014 – motsvarande astronomiska 148 miljarder kronor. Det räknas till och med som den största kvartalsvinsten genom tiderna för ett börsnoterat bolag.

Siffrorna är visserligen inte glasklara, men nu ser det ut som att Apple dessutom kan tituleras världens största tillverkare av smarta telefoner. I det fjärde kvartalet sålde huvudkonkurrenten Samsung sammanlagt 95 miljoner telefoner. Den koreanska jätten stannar dock vid att konstatera att "höga 70 procent" av dessa är av den smarta typen.

Det får analysfirman Counterpoint Research att sätta Samsungs resultat för segmentet till 73,8 miljoner smarta telefoner, vilket innebär att Apple tar över ledartröjan med nu inrapporterade 74,5 miljoner levererade enheter. Även analytikern Ben Bajarin vid Strategy Analytics instämmer i uppskattningen och ger Apple vinsten för fjolårets fjärde och sista kvartal.

Oavsett om Apple är störst eller inte är den höga försäljningssiffran betydelsefull. Apple Iphone huserar uteslutande i de högre prisklasserna och åtnjuter därmed ett betydligt högre genomsnittligt försäljningspris än konkurrenternas modellserier. Samtidigt tampas mobilbranschen med sjunkande tillväxt och vinstmarginaler, en trend som alltså inte ser ut att påverka Apple i någon större utsträckning.

Källa: The Verge.