Processorkärnor från brittiska ARM dominerar den mobila marknaden och till våren anländer en myriad nya systemkretsar, som kommer göra bolagets första 64-bitars arkitektur tillgänglig på bred front. Nu avtäcks generation två, avsedd för 2016 års mobiltelefoner och surfplattor.

Den nya kärnan går under beteckningen Cortex-A72 och är tänkt som en ersättare till Cortex-A57. Nykomlingen kommer därför fungera tillsammans med strömsnåla Cortex-A53 i Big.Little-konfiguration, som går ut på att flytta beräkningarna mellan två olikt presterande kluster, en lösning som sägs resultera i optimal energieffektivitet.

ARM håller på merparten av de tekniska detaljerna, som istället ska presenteras vid ett senare tillfälle. Vad som framgår är att fyra Cortex-A72 kan implementeras i ett kluster, samt att de ska kunna nå klockfrekvenser på upp till 2,5 GHz. Detta tack vare övergången till en 16-nanomeretsteknik med Finfet-transistorer från TSMC.

För prestandan talar ARM om ett lyft på hela 3,5 gånger för Cortex-A72 jämfört mot en systemkrets på 28 nanometer med Cortex-A15. Jämfört mot Cortex-A57 på en mer avancerad 20-nanometersteknik krymper övertaget, men det utlovade lyftet är fortsatt stort på 84 procent.

Utöver högre prestanda utlovas signifikant förbättrad energieffektivitet. Vid en given beräkning ska strömförbrukningen sjunka med 75 procent jämfört mot Cortex-A15 och i en Big.Little-konfiguration utlovas ännu större energibesparingar.

Förutom en ny processorkärna tillkommer nordbryggan Corelink CCI-500, som ska ge allt från högre intern bandbredd och prestanda till lägre strömförbrukning. Detta avrundas av grafikkretsen Mali-T880, som även denna blir ARM:s nya toppalternativ för intresserade licenstagare.

ARM uppger att det redan finns tio licenstagare av Cortex-A72 och att de första telefonerna med tillhörande systemkretsar väntas dyka upp under 2016.

Källa: Techreport.