Det är inte enbart lyxprodukter som på ett eller annat sätt förfalskas och säljs till intet ont anande kunder. Handeln med falsk elektronik beräknas omsätta miljardbelopp och inbegriper allt från grundläggande komponenter till mystiska grafikkort och magiska hårddiskar. Nu är det dags igen och denna gång är det processorer som åter väcker bluffmakarnas intresse.

På brittiska Overclockers diskussionsforum rapporterar användare om att förfalskade processorer hittat ut på marknadsplatsen Amazon via en mindre nogräknad återförsäljare. Åtminstone två kunder beskriver vad som av allt att döma är ett utstuderat bedrägeriförsök.

Det hela gäller den Kaveri-baserade processorn AMD A8-7600 för sockel FM2+. Vid en första anblick syns såväl rätt kartong som korrekta märkningar. Antalet pinnar avslöjar dock att det handlar om en betydligt äldre modell, sannolikt den sedan länge utgångna Athlon 64 X2 5200+ för sockel AM2.

AMD ser mycket allvarligt på det inträffade och samarbetar nu med Amazon och rättsväsendet för att i första hand återkalla processorerna, men även spåra bluffmakarna och ställa dessa till svars för det inträffade.