Processorer med allt mer kompetenta integrerade grafikdelar får marknaden för diskreta grafikprocessorer att ständigt krympa. I det fjärde kvartalet levererades endast cirka 30 procent av persondatorerna med någon form av grafikkort, vilket numera är synonymt med en (fristående) krets från AMD eller Nvidia.

I den senaste rapporten från analysföretaget Jon Peddie Research framgår det att Nvidias senaste grafikarkitektur Maxwell inte bara lyckas höja det genomsnittliga försäljningspriset utan även knipa marknadsandelar från både Intel och AMD.

Nvidias leveranser av fristående grafikprocessorer för stationära datorer ökade med 5,51 procent från tredje till fjärde kvartalet 2014, vilket tillsammans med en marginell ökning på 0,9 procent för bärbara datorer översätts till en total tillväxt om 2,9 procent.

För AMD är siffrorna betydligt dystrare. Det röda lagets leveranser minskade med hela 30 procent inom processorer med integrerade grafik (APU) för stationära datorer medan den bärbara sidan går bättre med plus 4,6 procent. När det kommer till fristående grafikprocessorer minskade leveranserna med 16 och 16,6 procent för stationära respektive bärbara datorer.

Tack vare det starka fästet på processormarknaden är Intel den dominerande aktören med en marknadsandel på 71,4 procent. Nvidia innehar en ännu större ledning bland renodlade grafikkretsar, där det gröna laget numera kan räkna in hela 75,98 procent av marknaden.