Vid lanseringen av prestandamodellerna Geforce GTX 970 och GTX 980 gissade många att grafikprocessorn GM204 inte är höjdpunkten för arkitekturen Maxwell utan att Nvidia filar på en ännu mer påkostad modell. Efter en myriad av rykten stjäl Nvidias vd Jen-Hsun Huang rampljuset på Epic Games presskonferens under utvecklarkonferensen GDC 2015 och presenterar uppföljaren till Geforce GTX Titan.

Det nya grafikkortet heter Geforce GTX Titan X och innehåller inget mindre än åtta miljarder transistorer och 12 GB videominne. Tidigare rykten talar om att grafikprocessorn heter GM200 och sannolikt ackompanjeras av 384-bitars minnesbuss. Nvidia kallar det för världens mest avancerade grafikkrets.

Därutöver avslöjas inga mer ingående detaljer om grafikkortet, exempelvis hur många beräkningsenheter som är att vänta. Rykten cirkulerar om att det kan handla om så många som 3 072 CUDA-kärnor – 50 procent fler än i grafikprocessorn GM204 för Geforce GTX 980.

Grafikkortet som visas upp på Epic Games presskonferens sägs vara det första exemplaret i världen och några vidare detaljer om när modellen lanseras och vad prislappen kan tänkas landa på är än så läge ett mysterium. Med tanke på föregångarna i Titan-serien får dock spekulanter sannolikt vara beredda att punga ut med 10 000 kronor eller mer.