Introduktionen av Mantle satte fart på Microsoft och Khronos Group att ta fram nya gränssnitt som möjliggör utvecklare att arbeta närmare hårdvaran, någonting som bland annat ger bättre möjligheter att nyttja fler processorkärnor (trådar) och lägre overhead. Nu avslöjar AMD andra fördelar med de kommande verktygen, inte minst i kombination med Radeon-grafikkort.

Möjligheten att arbeta närmare hårdvaran för med sig andra fördelar än att nyttja fler processorkärnor. I en telefonkonferens berättar AMD att med DirectX 11 sker saker som grafikuträkningar, generella beräkningar och minneshantering seriellt, någonting som innebär dåligt nyttjande av hårdvaran och lägre bildfrekvens.

Att mycket sköts seriellt tillskrivs att grafikprocessorer till följd av de idag vanliga gränssnitten är en "svarta lådor" för spelutvecklare. Med DirectX 12 finns större möjligheter att parallellisera arbetet, någonting AMD gör gällande kommer bidra till att kortare tids behövs för varje renderad bildruta.

AMD menar dock att parallellisering medför andra utmaningar på hårdvarunivå, där vissa grafikprocessorer endast kan bearbeta en ström kommandon åt gången. Det här innebär ytterligare komplexitet i schemaläggningen och att utnyttja hårdvaran till fullo, någonting som till viss del kan lösas genom att pausa en ström medan en uppgift som har högre prioritet får förtur.

Här uppges AMD ha en fördel med vad som kallas Asynchronous Compute Engines (ACE), som introducerades med arkitekturen Graphics Core Next (GCN) i slutet av 2011. Det handlar om dedikerade resurser i grafikprocessorn som gör det möjligt att hantera flera samtida kommandoströmmar. Det här ska vara extra viktigt eller rentutav nödvändigt för lägre latenser med virtuell verklighet, enligt AMD.

Antalet ACE varierar mellan olika grafikprocessorer, där Hawaii i Radeon R9 290X och R9 290 har störst antal med 8 stycken. Varje enhet kan dessutom hantera upp till 8 samtida köer, eller totalt 64 stycken. Det här är en finess AMD menar kan ge ökad prestanda med "avancerade" grafikeffekter och dessutom sägs konkurrerande grafiklösningar sakna någonting motsvarande.

I dagsläget finns endast begränsad funktionalitet för asynkrona beräkningar med DirectX 11 och AMD:s applikationsgränssnitt Liquid VR för virtuell verklighet. Fullt stöd och inte minst att bolagets ACE-enheter kan börja användas i spel dröjer till lanseringarna av DirectX 12 samt Vulkan.