Organic light-emitting diode (OLED) ses som en naturlig efterträdare till dagens väl beprövade liquid crystal display (LCD). Medan Samsung fortsätter att storsatsa på det sistnämnda ser LG redan nu potential i OLED-tekniken, som tack vare att varje bildpunkt avger ljus ger närmast oändliga möjligheter till innovativa formfaktorer.

Nu visar LG upp sitt senaste genombrott med tekniken. Det handlar om en panel på 55 tum med en tjocklek på ynka 0,97 millimeter med den tillhörande låga vikten 1,97 kilogram. Det här kan jämföras mot bolagets nuvarande OLED-flaggskepp på tv-sidan, där panelerna är jämförelsevis tjocka på 4,3 millimeter.

De trimmade egenskaperna gör att skärmpanelen enkelt kan fästas och avlägsnas från en tillhörande magnetmatta, som sannolikt också rymmer den elektronik som krävs för att driva panelen och ge bild. Skärmen är dock inget mer än ett koncept och demonstration för att visa på OLED-teknikens potential, varför det är oklart när och om den kommer hitta ut på marknaden.

Tillverkningstekniska framsteg

OLED har i åratal stått på tapeten, men tillverkningstekniska trångmål har gjort att Samsung och Sony avvaktar med tekniken. LG som gått mot strömmen kan dock meddela att de kommit upp till en yield, antalet fungerande paneler vid produktion, på relativt höga 80 procent. Med andra ord behöver enbart en av fem kasseras.

Samtidigt som LG sakteligen bemästrar OLED är bolaget i full fart med att utvidga produktionsvolymerna, vilket ska ha effekt nu i sommar. Resultatet av detta blir att LG hoppas leverera totalt 1,5 miljoner OLED-paneler under 2015, upp från 600 000 för 2014, och ge större utrymme att konkurrera mot påkostade LCD-paneler.

Källa: Cnet.