Någonting som lyftes upp som en nackdel för senaste generationens spelkonsoler från Sony och Microsoft var avsaknaden av bakåtkompatibilitet, vilket tillskrivs det faktum att båda gick över till x86-arkitekturen med en systemkrets signerad AMD. Det kommer därför som en stor överraskning att Microsoft nu inför denna finess för Xbox One under den pågående E3-spelmässan.

I vad som beskrivs som fan service aviserar spelchefen Phil Spencer att Xbox One blir bakåtkompatibel med Xbox 360-speltitlar. Intressant är att det här inte uppnås genom omkompilering av varje speltitel, utan via en särskild emulator Microsoft tagit fram för Xbox One.

Den nya finessen innebär att spelare framöver kommer kunna köpa spel från förra generationen till Xbox One via Microsofts digitala butik. För den som redan äger ett spel för föregångaren Xbox 360 ska det vara så enkelt som att stoppa i skivan, varpå nedladdningen av titeln påbörjas.

För spelare som är med i Xbox Preview finns bakåtkompatibilitet redan tillgängligt med 21 stycken olika speltitlar. Finessen är tänkt att lanseras för alla under hösten med över 100 speltitlar, med ytterligare flera hundra längre fram i tiden.

Uppdatering 11:10: I artikelns ursprungliga text framgick att kompatibiliteten med Xbox 360-spel inte uppnås via emulering, vilket visade sig vara felaktigt.