Rykten om en ny, kraftfullare Playstation 4, med kodnamn Playstation 4 "Neo" har på senare tid fått allt mer spridning och flera uttalanden bekräftar spelkonsolens existens. För en vecka sedan bekräftade även Sony att den är under utveckling. I en ny intervju med tidningen The Guardian ger Playstation-chefen Andrew House mer detaljer kring konsolen, bland annat vad syftet med den är.

We’ve traditionally seen that some of the core audience tends to gravitate back to high-end PCs at some point because these are the people who want the finest graphical performance. So here’s a great opportunity to have them stay within our ecosystem.

En av anledningarna till att Sony utvecklar en mer kraftfull version av Playstation 4 är för att de vill hålla kvar spelarna längre och förhindra att de går över till andra plattformar. Andrew House berättar i intervjun att de sett att många spelare går över till PC för att få bättre grafik och prestanda. Detta är något de hoppas kunna förhindra med Playstation 4 "Neo".

Inga officiella specifikationer har utannonserats, men det har tidigare rapporterats om att spelkonsolen blir avsevärt kraftfullare i vissa avseenden. Bland annat handlar det om en åtta högre klockade processorkärnor och en grafikdel med dubblerat antal beräkningsenheter. Det delade 8 GB GDDR5-minnet blir även det snabbare, då bandbredden går upp från 176 till 218 GB/s.

Andrew House nämner även att de vill fylla det tomrum som finns när det kommer till olika typer av innehåll i 4K-upplösningar. Han menar att en av grundtankarna med Playstation 4 "Neo" var att utveckla en konsol som klarade av att köra spel i just den upplösningen.

Ännu har inget officiellt släppdatum tillkännagivits, men tidigare rykten talar för att detta sker i samband med lanseringen av Playstation VR den 13 oktober.