De senaste åren har spel ökat i krav på lagringskapacitet på en explosiv nivå, ett exempel på detta är det första Titanfall där kravet låg på 48 GB år 2014. Nu är det Gears of War 4 som har hamnat på tapeten, där spelet nu tar upp 20 procent mer lagringsutrymme mot vad det gjorde när det släpptes hösten 2016.

Nu rapporteras det att spelet ligger på totalt 101,1 GB i Windows Store, upp från omkring 80 GB när spelet släpptes. Ökningen tillskrivs såväl uppdateringar som nedladdningsbart innehåll (DLC). Nämnvärt är också att större delen av utrymmet tas upp av spelets flerspelarläge, lagringskapacitet som således går till spillo för den som enbart är intresserad av att spela kampanjen.

Att spel växer i storlek skapar problem för användare med begränsat utrymme på sina lagringsenheter, men även i delar av världen där bandbredden och mängden data i abonnemang är begränsat. Samtidigt går många andra spel på exempelvis Steam mot att ge slutanvändaren större möjlighet att inte ladda hem delar de inte har användning av. Exempel på detta är högupplösta texturpaket i Middle Earth: Shadow of Mordor och nu senaste Fallout 4.

Gears of War 4 släpptes för PC/Windows och Xbox One den 11 oktober 2016 och fick sin första DLC kort därefter i november.

Källa: OC3D