Efter flera års väntan intog AMD:s VD Lisa Su scenen under ett evenemang i San Francisco och avslöjade flera detaljer om processorfamiljen Ryzen. Produktnamn, priser och inte minst prestandasiffror tillkännagavs, varpå SweClockers utsände fick chansen att under en kort stund provköra Zen.

Än så länge pekar allt mot att AMD Ryzen kommer erbjuda mycket prestanda för pengarna, där exempelvis åttakärniga toppmodellen ser ut att slå jämna slag med mer än dubbelt så dyra Intel Core i7-6900K. Nu framgår att det här kan ge bolaget en välbehövlig kassainjektion redan på lanseringsdagen.

Branschtidningen Digitimes rapporterar att de inledande leveranserna av Ryzen beräknas ligga på upp till en miljon enheter. Då den första vågen av processorer med åtta kärnor kostar 329–499 dollar bör det handla om intäkter på hundratals miljoner dollar för årets första kvartal. Som referens var intäkterna 1,11 miljarder dollar för fjärde kvartalet 2016.

► Läs alla artiklar om #AMD Ryzen

Antalet levererade processorer flankeras även av ett liknande antal styrkretsar som säljs till partner, där toppmodellen X370 med SLI- och Crossfire-stöd samt B350 är först ut. Lanseringen och säljstarten av AMD Ryzen 7 1800X, 7 1700X och 7 1700 äger rum den 2 mars, eftermiddag svensk tid.