Facebook, Google och Twitter är inte ovana när det kommer till att drabbas av klagomål från olika reglerande organ och lagstiftare. Samtliga företag kritiserades bland annat nyligen för deras avslappnade förhållningssätt till hatpropaganda och olämpligt innehåll på webbplatserna.

Nu rapporterar bland annat Reuter att den Europeiska kommissionen slår ned på de tre företagen för användaravtal som de anser är orättvisa mot användarna. Om de vägrar att följa EU:s anvisningar riskerar de stora summor i böter.

It is not acceptable that EU consumers can only call on a court in California to resolve a dispute. Nor can we accept that users are deprived of their right to withdraw from an online purchase. Social media companies also need to take more responsibility in addressing scams and fraud happening on their platforms.

En av de saker som det klagas på är att de som använder tjänsterna inom EU inte har möjlighet att lösa tvister inom sin egen region, utan måste lösa detta i en domstol i Kalifornien. De menar även att det är oacceptabelt att användare inte har möjlighet att ångra köp som gjorts via tjänsterna.

EU är även missnöjda med hur de sociala nätverken hanterar hot och olämpliga meddelanden och menar att de måste bli hårdare när det kommer till att ta bort detta. För att råda bot på detta vill bland annat Tyskland införa en lag som tvingar företagen att ta bort sådana inlägg snabbt eller få böta upp till 50 miljoner euro, motsvarande 470 miljoner kronor.