Mars år 2017 lanserade AMD efter många år med arkitekturen Bulldozer någonting helt nytt vid namn Zen, som samtidigt gick från 28 till 14 nanometer. I samband med AMD:s evenemang Next Horizon berättar teknikchefen Mark Papermaster om nästa steg för Zen – en uppdaterad arkitektur på 7 nanometer.

Först talar Papermaster om att Moores lag nått vägs ände, något som inte innebär slutet för nya tillverkningstekniker. Vad det innebär är att varje teknik blir mer långlivad, de tekniska kliven blir allt dyrare och högre klockfrekvenser är inte längre någonting som enkelt kommer på köpet genom att krympa en design.

För samtliga av bolagets designer som nyttjar arkitekturen Zen 2 samarbetar AMD med TSMC, vars 7-nanometersteknik uppges ge rejäla fördelar jämfört med dagens Zen-processorer – dubblerad transistortäthet, dubblerad energieffektivitet vid en given klockfrekvens och minst 25 procent högre prestanda (klockfrekvens) vid samma strömförbrukning som tidigare.

Bland förbättringarna i Zen 2 lyfter Mark Papermaster fram fyra stora nyheter. Givetvis en förbättrad och effektiviserad pipeline, vilket följs av dubblerad kapacitet för flyttalsenhet (FPU) och load/store, dubblerat antal kärnor på samma yta som tidigare och halverad energiförbrukning per operation.

Säkerhetshål i moderna processorer har varit en het potatis under hela året och likt Intel arbetar AMD på att åtgärda dessa. Här talar Papermaster flytande om vad som gjorts, men nämner att de förstärkt de åtgärder som vidtagits mot Spectre, något AMD aviserat sedan tidigare.

Med arkitekturen Zen gav sig AMD åter in i matchen om serverprocessorer. För att göra detta hade de en krets, Zeppelin, de kopplade samman i upp till fyra kretsar för att ta fram 32-kärniga processorer i serien Epyc. Arkitekturen Zen 2 innebär inte att de går över till stora monolitiska kretsar som Intel, tvärtom.

AMD kallar sin nya design för serverprocessorer och högst sannolikt även entusiastserien Ryzen Threadripper för "Chiplet Design". Vad det innebär är att AMD tillverkar själva processorkärnorna i kretsar på 7 nanometer, vilka sedan kopplas till en jämförelsevis enorm krets på 14 nanometer som sköter saker som minneskontroller, PCI Express, lagring och annan input/output (I/O).

Enligt Papermaster innebär designen att de använder 7 nanometer där den nya tekniken gör mest nytta, processorkärnorna, medan all I/O stannar kvar på 14 nanometer. Förhoppningen är att denna design ska ge fördelar i såväl prestanda som energieffektivitet, men också kostnadsmässiga besparingar.

Genomgående i AMD:s presentation är att de "levererar", ett budskap de hamrat in sedan lanseringen av arkitekturen Zen. Bolaget meddelar därför att arbetet med uppföljaren till Zen 2 fortlöper som planerat och att detsamma gäller designen för framtida Zen 4, något det tidigare spekulerats i att AMD skulle hoppa över för att direkt gå över till Zen 5.

AMD:s nya arkitekturen Zen 2 på 7 nanometer lanseras i början av år 2019.

Läs mer om Zen 2 på 7 nanometer: