I februari 2021 fick spelmotorn Unreal Engine 4 tillskott av Nvidias teknik Deep Learning Super Sampling (DLSS) i form av ett insticksprogram. Det innebar att vilken utvecklare som helst nu kunde börja använda teknik som tidigare var reserverad för projekt i nära samarbete med Nvidia.

Trots att knappt en månad passerat har spelutvecklare snabbt börjat nyttja tekniken, bland annat Night Dive Studios som gör klassiska System Shock i ny tappning. I en uppdatering från Nvidia berättar chefsingenjör Matthew Keneally att insticksprogrammet är enkelt att arbeta med och att implementationen gick "över en helg". Andra spel som använder DLSS inkluderar Crysis Remastered och The Fabled Woods som lanseras i slutet av mars.

DLSS är en kombinerad kantutjämnings- och uppskalningsteknik som minskar antalet renderade pixlar och sedan nyttjar artificiell intelligens för att beräkna och skala bilder. Det innebär i teorin en högre bildfrekvens (FPS) men samtidigt mer utrymme för specialeffekter, högre upplösningar och ray tracing.

system-shock-remake-demo-geforce-rtx-3840x2160-nvidia-dlss-performance.png

I de tester Nvidia själva utfört i System Shock syns en betydande skillnad i genomsnittlig FPS med DLSS jämfört med utan. Utöver upplösningen testad i grafen ovan påstår de också att "vid 2 560 × 1 440 pixlar klarar samtliga grafikkort från Geforce RTX-serien köra System Shock i över 144 FPS". Liknande resultat ses i test av kommande spelet The Fable Woods.

Det är dock bara användare med ett grafikkort ur Geforce RTX-serie som kommer märka någon skillnad. Tekniken är beroende av Tensor-kärnorna som endast finns i RTX 2000 och RTX 3000-serien. Nvidias äldre generationer samt grafikkort från AMD kan därför inte nyttja fördelarna med DLSS.

Baserat på den korta tid det tagit för de första spelutvecklarna att implementera tekniken är det sannolikt att fler spel utvecklade i Unreal Engine 4 bestyckas med DLSS i framtiden.

Läs mer om DLSS här: