Nvidias teknik Deep Learning Super Sampling, eller DLSS kort och gott, är en kombinerad kantutjämnings- och uppskalningsteknik som lanserades i samband med den första generationen Geforce RTX-produkter. I dess första utförande i version 1.0 lämnade tekniken en hel del att önska sett till bildkvalitet, men med DLSS 2.0 som lanserades ett drygt halvår senare rättades många av dess tillkortakommanden till.

Inför den stundande Ampere-lanseringen började rykten om DLSS 3.0 cirkulera, men under presentationen av Geforce RTX 3000-serien avtäckte Nvidia istället ett mer blygsamt hopp från DLSS 2.0 till version 2.1. Fokus med den iterativa uppdateringen är VR, dynamiska upplösningar och 8K-upplösningar där det sistnämnda bland annat förbättras med hjälp av uppskalning från upplösningen 2 560 × 1 440 pixlar.

dlss21.png

Nytt är också en förbättrad analysmodell som specifikt optimerats för 8K. Detta läge kallas "ultra performance mode" och skalar upp bilden till nio gånger sin originalupplösning, där tidigare lägen varit begränsade till fyra gångers uppskalning från exempelvis 1080p till 4K. För dig som inte ännu tänkt gå över till 8K-upplösning bjuder DLSS 2.1 ändå på en intressant förbättring i form av dynamisk upplösning.

Med den senaste versionen krävs inte längre en fast upplösning att skala från då funktionen numera kan acceptera variabel upplösning, och därmed potentialen att höja prestanda och/eller bildkvalitet i de titlar som har stöd för detta. Sist men inte minst har Nvidia adderat stöd för VR med DLSS, ett trevligt tillskott då både bildkvalitet och stabil och hög bilduppdatering är kritiskt för att den virtuella upplevelsen ska bli behaglig.

Allt som allt representerar DLSS 2.1 trevliga justeringar utöver grundfunktionerna i version två, vilka här lämnas orörda. I och med att DLSS 2.0 var en så pass stor renovering av tekniken är finjusteringar acceptabla här, men det är alltid svårt att inte sukta efter mer genomgående uppgraderingar för allehanda vanliga användarscenarion.

Hade du föredragit att Nvidia hade fokuserat mer på traditionella användningsområden som 4K och 1440P snarare än VR eller 8K?

Läs mer om DLSS: