Bolaget Meta (tidigare Facebook) ligger bakom flera stora tjänster likt Facebook, Instagram och VR-plattformen Quest. Likt många teknikjättar har bolaget sina rötter i USA, vilket även är där Meta lagrar mycket av sin data. Detta är dock något som ställer till problem när det kommer till data tillhörande användare som befinner sig i EU, då EU sommaren 2020 rev upp ramverket EU–US Privacy Shield.

Detta innebar att överföring av EU-medborgares data till amerikanska bolag måste ske under standardiserade kontrakt, vilka endast är giltiga om mottagarlandets integritetslagar är jämförbara med EU:s – något USA:s lagstiftning inte anses vara. Detta är viktigt för bland annat Meta, som hotar med att dra in sina tjänster om EU och USA inte lyckas få till en överenskommelse.

I sin kvartalsrapport för fjärde kvartalet 2021 upprepar Meta detta ännu en gång, och hänvisar till ett tidigare uttalande. Där konstateras det att dess "mest betydande produkter" inte blir möjliga att erbjuda om de inte tillåts lagra data på amerikanska servrar. Utan ett transatlantiskt avtal för data kan därmed tjänster likt Facebook och Instagram försvinna.

Sedan Privacy Shield avvecklades har EU och USA arbetat för att ta fram ett nytt ramverk. Preliminärt väntas besked i frågan om dataöverföring mellan EU och USA anlända den 23 februari. Huruvida Meta och dess tjänster blir kvar i EU återstår därmed att se.